Vlaams-Brabant behoort tot de top in de grenzeloze wereld van de agrifood. Traditie en high-tech gaan hier aan in hand met respect voor het product en de omgeving.; denken we maar aan legendarische merken zoals Stella Artois of Tiense Suiker, maar ook de hoogtechnologische ingrediënten van Sensient of vernieuwende producten zoals Actimel van Danone zijn toppers in hun domein… Vlaams Brabant is alom aanwezig doorheen de volledige waardeketen van de voedingssector. In elke gemeente van onze provincie tref je een mix aan van gepassioneerde kleine ambachtelijke producenten, industriële voedingsbedrijven en wereldwijd exporterende KMO’s. Bovendien zijn er zowel bij onze universiteiten als hogescholen gerenommeerde onderzoeksgroepen die sterk inzetten op wetenschappelijk onderzoek voor de voedingssector.
Voor de provincie en POM Vlaams-Brabant is de
voedingssector dan ook een speerpuntcluster. De omvang en economische
performantie van de Vlaams-Brabantse voedings- en drankensector spreken voor
zich. De voedingsnijverheid is goed voor ongeveer 30% van de tewerkstelling in
de industrie. Dit percentage ligt duidelijk hoger dan in Vlaanderen, waar de
voedingsindustrie zorgt voor ongeveer 20% van de jobs. In 2021 telde de
Vlaams-Brabantse voedingsindustrie meer dan 8.500 banen. Ten opzichte van 2017
werden bijna 800 arbeidsplaatsen gecreëerd, een stijging met ongeveer 9%.
De voedingsindustrie is een sector die bestaat
uit voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. Meer dan 90% van de
vestigingseenheden telt zelfs minder dan 50 werknemers. Qua werkgelegenheid
moet er echter een ander beeld geschetst worden. Grote vestigingseenheden met
meer dan 200 werknemers vertegenwoordigen meer dan 50% van de arbeidsplaatsen
van de voedingsindustrie in Vlaams-Brabant. Deze cijfers tonen aan dat grote
voedingsbedrijven zoals AB Inbev, brouwerij Haacht, Tiense Suikerraffinaderij,
Puratos, Neuhaus, Danone, Beneo, … zeer belangrijk zijn voor het economisch
weefsel van Vlaams-Brabant.

De drie grootste subsectoren in termen van
jobs zijn – in volgorde van belang – de producenten van dranken, diverse
voedingsmiddelen zoals suiker en chocolade en bakkerijproducten. Die zijn samen
goed voor meer dan 80% van de totale tewerkstelling in de voedingsindustrie in
Vlaams-Brabant. Vlaams-Brabant zorgt zelfs voor 40% van de totale
tewerkstelling in de Vlaamse drankensector.

De omzet van de voedingsindustrie heeft de
wind in de zeilen en steeg de afgelopen jaren zelfs met meer dan 20%. Bovendien
is de voedingsindustrie één van de grootste industriële investeerders in onze
provincie. Tot slot stellen we vast dat de ondernemingen in de sector voeding
en dranken met zetel in Vlaams-Brabant ongeveer 1,2 miljard euro toegevoegde
waarde genereerden in 2019.
Geografisch kunnen er drie regionale
voedingsclusters geïdentificeerd worden op basis van de spreiding van de
tewerkstelling: de Zennevallei, Leuven-Noord en de Tiense regio.

Aantal werknemers in voedingsindustrie in steden en gemeenten in Vlaams-Brabant
Bron: Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid |
provincies.incijfers.be; Verwerking POM Vlaams-Brabant